Kronisk trötthet = ökade nivåer av Cytokiner

Cytokiner som är viktiga aktörer vid feber, sjukdomskänsla och ökade sömnbehov är flerfaldigt flera i centrala nervsystemet, alltså i ryggmärgsväskan hos kronisk trötta människor har de nu hittat ut på Karolinska universitetssjukhuset.

Cytokiner är små proteiner som fungerar som signalmolekyler mellan celler och produktionen av immunförsvaret.  Dom stimulerar produktionen av lymfocyter - B celler och T- celler. Känner ni igen detta från vad de nu har hittat i Norge?

 

 

Man har också sätt att detta händer vid andra neurologiska sjukdomar så som Alzheimer, Parkinson, reumatiker, epilepsi, stroke och hjärnskakning. Detta är en inflammatorisk process.

A-melanocytstimulerande hormon har visat sig ha en viss funktion, hormonet har en antiinflammatorisk effekt. Hormonet brukas idag också för överviktiga då den reglerar kroppens fettomsättning.

Cytokiner spelar en stor roll i immunförsvaret, men ligger också bakom typiska infektioner som får dig att känna dig sjuk. I en studie med 800 personer där 20% uppskattade din hälsa som dålig, med sjukdomskänsla, såg man också att dessa hade högre cytokiner i blodet - även om de inte hade någon påvisad sjukdom. Man har också sätt att de med fibromyalgi har höjda värden av cytokiner i blodet.

Man ser också cytokiners roll i Kol, cancer, tarmsjukdomar, högt blodtryck, astma, matallargi, magsår, övervikt, diabetes, blodåderförkalkning och gikt mf. 

I en studie har man nu sätt att vitamin E kunde hålla stora delar av cytokinerna i schack och detta kan leda till att inflammationerna begränsas.

E-vitamin skyddar cellerna mot fria radikaler ("skadliga ämnen" i kroppen) och är en naturlig antioxidant. Naturlig E-vitamin anses skydda mot cancer

 E-vitamin är bra för huden, gör huden elastisk och förebygger bl.a. rynkor och skyddar huden mot solens UV-strålar. Motverkar leverfläckar, ärrbildningar och har en läkande effekt på sår.

 E-vitamin förbättrar syreförsörjningen hos musklerna, är bra för de röda blodkropparna, motverkar infammationer och infektioner, behövs för cellmembranen och tarmens funktion. Anses även motverka sjukdomar som Alzheimer, Parkinson m.fl.

 E-vitamin anses även vara bra för fertiliteten då vitaminet behövs för hormonet LH som i sin tur påverkar produktionen av testosteron. 

 E-vitamin ökar även effekten av a-vitamin, samt skyddar lungorna mot luftföroreningar. E-vitamin fungerar även förebyggande mot diabetes typ 1.


ME och ett hjärta som skuttar & hoppar!!

För tre år sedan började mitt hjärta uppföra sig underligt och besvärligt. Jag hade läst om flera med ME som drogs med sådana besvärligheter, men under mina många år med ME var jag ett undantag - tills då.

Det började med att kännas som kolsyra i bröstet under de första månaderna - det var så obehagligt att jag helst velat dö, ibland. Efter ett tag kom också det höga blodtrycket och några månader senar började hjärtat slå oregelbundet. Känslan var extrem obehaglig, inte det att det skrämde mig så mycket, men att leva med detta fenomenet var vedervärdigt.

 

Efter ett par slag känner jag att hjärtat slutar slå, och håller upp någon sekund - slaget som kommer efter det är hårt och brutalt. Jag känner den ökade blodmängden som hunnit samla sig i hjärtas trycks ut och far upp i halsblodådran med enorm kraft. På en skal från 0 - 10, gör det inte jätte ont, mellan 3-5, men att timme efter timme leva med detta gör livet otroligt jobbigt.

 

Nja, läkarna bryr sig knappast om det, precis som alla andra knepigheter som sker i kroppen vid ME. Men trots det tycker jag nog det är bedrövligt att de inte gör det - när skall jag kunna skilja ur det från ofarligt, till farligt, om inte läkarna orkar bry sig? Det gör livet as bara den tanken.

Jag har ärftligt hjärtinfarkt i familjen, för typ 20 år sedan hade läkarna varit oroligt om detta inträffade mig - men nu, nej.

Inte ens mitt höga blodtryck bryr de sig om att hjälpa mig med numera - när det undre trycket började närma sig 100 tyckte min dåvarande läkare att det var dags för en kur. Så slutade hon som läkare och jag fick en ny. Jag har haft undertryck som varit så högt som 130 och ett övertryck på närmare 170. Inte bra… men vad gör man? Ibland undrar jag hur patientuplysningen kan skriva som de gör på sin sida: att de med högt blodtryck och urytmiskt hjärta omedelbart skall ta sig till akuten, för att det inte är en bra kombination. När i all världen skall jag veta när det blir farligt, när skall jag bege mig till akuten?

 

Skulle det hända något, lovar jag anmäla till patientombudsmannen :)

 

Nu har jag dock hittat ett medel som det sägs mycket bra om som jag har tänkt att prova -

L-Arginin - och jag hoppas det kan hjälpa mig.

 Här finns lite att läsa om det (sedan återkommer jag om det har hjälpt mig så klart)

 

http://kurera.se/aminosyror-l-karnitin/

  http://www.me-info.nu/pdf/Media/Tidningsartiklar/Muskelberg%20-05.pdf

Detta tänker jag köpa så fort det kommer in igen: http://www.hightechscandinavia.se/index.php?id_product=93&controller=product&id_lang=6

En annan tanke är kanske detta: http://www.alkagreens.se/andning/


ÖVERVIKT OCH ME

Metabolismen i en ME kropp kan barka åt två håll, du kan gå upp i vikt, och du kan vara av dom som går ned i vikt (inget är väl bättre än det andra) - 30 kg är i viktökning är inget onormalt

Själv är jag av dom som gått upp i vikt… och ner i vikt, beroende på hur jag har mått. Vikten har följt sjukdomen och inte matkonsumtionen. För jag har heller inte bantat, men gått ner de 35 kg jag gått upp, så fort jag kommit in i en bättre period. Men för sju år sedan började något hända, jag blev allt dåligare, sagta men säkert. Vikten smög sig plötsligt på lika sakta, till skillnad för de andra gångerna jag gått upp, då rasade kilona på mig, 35 kg på bara tre fyra månader. Fyra gånger gick jag upp, lika många gånger gick jag ner - utan att ändra kosten. Men då, för sju år sedan…

 

 

Det tog ett år att gå upp 10 kg, ytterligare flera år att gå upp ytterligare 10 kg. Nu väger jag åter igen 35 kg mer, och de sitter som berget. Jag minskar och minskar kalorierna, men inget händer. Det har heller inte spelat någon roll att jag blivit lite bättre och rör mig mer det senaste halvåret - inte ett gram rör sig vågen. I tre månader nu har jag hållit kaloriintaget runt 1000-1300 kalorier per dag, men nej. När jag sänkte till 800 kalorier några dagar gick jag ner ett par kg, men när jag ökade till runt 1000 igen gick jag upp dom kilona igen + en till.

Vad är då egentligen vitsen med att försöka gå ner? För det första, att leva på 800 kalorier per dag är ju svårt i sig, men att behöva leva på det resten av livet blir en omöjlighet.

 

Jag har därför senaste tiden försökt hitta möjligheter, hur i all sina dagar skall vi med ME kunna klara av bantning, när vi varken kan motionera eller äta så lite? Nu har jag inte provat dessa saker än, men delar för dom som är intresserad.

 

Det är musklerna i kroppen som bränner fettet. Är man lite upp i ålder som jag, minskar muskelmassan också med den. Vi med ME vet ju också att muskelmassan minskar kraftigt vid ME, så det är kanske inte så konstigt att vi går upp i vikt. På detta har vi störningar i kroppens metabolism, som i sin tur stör ämnesomsättningen. Vi ME störs förbränningen i kroppen och vi blir trötta och hängiga. Vi måste alltså komma på hur i all sina dagar vi kan komma till rätta med mer muskelmassa eller öka förbränningen - jag har därför tittat på olika preparat som skulle kunna hjälpa oss med detta.

 

När jag gick min kockutbildning fick vi lära oss att grejer som man orkar gör "länge" bränner fett. Alltså promenader, städning och inte att förglömma fönsterputs - men inget av det är ju så enkelt för oss med ME, så…

 

 
 

Insulin utsöndras för att bearbeta socker när vi äter snabba kolhydrater stiger blodsockret nabbt. Bukspottkörteln svarar genom att utsöndra insulin vars uppgift är att transportera socker till cellerna där den lagras för energi. Om cellerna är fulla och inte behöver glukos, så skickas det bort och glukosen lagras som fett.

ÖKA FÖRBRÄNNINGEN I DIN KROPP

 

VATTEN: Kroppen behöver vatten för förbränningen i kroppen, liten obalans i vätskan i kroppen sänker förbränningen omedelbart. I en Amerikansk studie såg man att människor som drack 8 glas vatten per dag förbrände mer kalorier än dom som enbart drack fyra.

 

ÄT OFTA: Det har vi ju hört förut, men det är jätteviktigt. Förbränningen hinner annars stanna av. Genom att äta mellanmål håller förbränningen sig i gång hela dagen och ämnesomsättningen ökar.

 

CHILI: Ökar ämnesomsättningen och gör också att fettförbränningen håller på i hela tre timmar efter en måltid. Chili sänker också aptiten. Chili kan man köpa i kapslar men det går bra att tillsätta maten. Chilin ökar också kroppsvärmen, och kroppen förbrukar också mer energi på att få ner värmen igen.

 

PROTEINRIK MAT: Kräver mer energi för att brytas ned, därför är det en fördel om mycket av maten är proteinrikt.

 

KAFFE och grönt te: Ökarkroppsvärmen och minskar sötsuget. Grönt kaffe, alltså orostad kaffe fungerar ännu bättre för dom som bantar - likaså grönt te, men det ökar också ämnesomsättningen. Tre koppar per dag skall vara det optimala med detta te vid bantning.

 

 

Kalcium: sänker ph-värdet i tunntarmen och det hämmar upptaget av fett.

 

FULLKORN: Ökar förbränningen hos dom som byter ut frukosten till fullkorn, kolhydrater har motsatt effekt.

 

Kokos: frigör värme vilket gör oss snabbt mätt och dämpar aptiten. Samtidigt är den bra för mycket annat.

 

D-vitamin: ökar fettförbränningen genom att påverka insulinkänsligheten. Tillsammans med kalcium gör den att fettcellerna inte samlar på sig mer fett.

 

Kanel:  Håller blodsockret i balans och minskar utsöndringen av insulin. Om cellerna inte får insulin tar de upp mindre fett.

 

ALA: (Alfa liponsyra) Motverkar fettinlagringen från kosten och hjälper kroppen att omvandla maten till ren energi - vilket borde ha positiv verkan för oss med ME.

 

CLA-syror:  Ökar fettförbränningen i cellerna vilket kan hjälpa dig att tappa vikt.

 

Resveratrol: Finn i rött vin, en tablett motsvarar 2-3 liter rödvin av bra kvalitet - effekten efter en studie visar att den är som hård träning och lågt kaloriintag.

 

Guggul: Förbättrar sköldkörtelproblem och ökar ämnesomsättningen  och har visat sig bra vid bantning - är ett naturmedel.

 

Adrekomp och Parapack: Många med ME har låg ämnesomsättning trots att det inte visas på blodprov. En håranalys kan ge dig svar på detta. Flera blir då rekommenderad att ta Adrekomp och Parapack. Då brukar man börja gå ner i vikt eftersom detta ökar ämnesomsättningen. Man går dock inte snabbt ner i vikt, men efterhand hjälper det dom som inte lyckats gå ner tidigare.

 

 

ÖKA MUSKELMASSAN

 

Har du lite ork kvar, kan ta en promenad eller kanske städa själv osv. Då kan det vara en idé att ta medel som ökar musklerna. Bodybuilders tar ju preparat (nu menar jag inte farliga och förbjudna preparat). Fast att vi inte kan träna, kan det hjälpa till att öka muskelmassan något de stunder vi har möjlighet att röra lite på oss. Därför är det en idé att testa dessa - muskelmassa ökar ju förbränningen i kroppen.

 

GAINER: Till bruk efter aktivitet för att kroppen inte skall bränna de få musklerna vi har kvar.

 

Kreatin: Tas före en aktivitet, då denna ökar nivån på ATP som i sin tur gör musklerna större.

 

 

Nitro: Ökar också funktionerna i muskel.

 

 

ZMA: Ger din kropp rätt hjälp för att bygga muskler.

 

 http://www.me-info.nu/pdf/Media/Tidningsartiklar/Muskelberg%20-05.pdf


RSS 2.0