Low Dose Naltrexone för dom med ME/CFS

LDN

Low Dose Naltrexone för dom med ME/CFS

den 5 juni 2013

I maj förra året (2012) startade jag medicinering med LDN för min ME - läkare Anders Österberg i Mjölby var inte alls svår att övertala, då han kände till att flera med ME hade positiv verkan med denna medicinen.

Naltrexone är egentligen medicin till eller för alkohol och drogmissbrukare under avvänjnings fasen  - då tar de 50mg. Vid ME/CFS får man endast 4,5 mg det är en enorm skillnad. Man använder också denna låga dos med Naltrexone för andra autoimmuna sjukdomar som MS och reumatisk värk  (Har ni lagt märke till att en medicin som fungerar för en autoimmun sjukdom, som oftast har positiv funktion hos en annan också?)

Att Naltrexone egentligen är för annat bruk, märker man inte minst på apoteket - inte för att de frågat mig, men personen som oftast hämtar ut mina mediciner har blivit förhörd; Ååå är hon alkohollist, har de frågat? Egentligen är det väl en grej de absolut inte har med att göra, men två olika  personer som arbetar på apoteket har frågat om detta. Undrar

 om de tror honom när han säger; nej hon är nog den sista som skulle kunna bli alkoholist, vi med ME har ju en benegenhet att inte tåla alkohol. Med "att inte tåla" menar jag inte att vi blir för fulla, nej jag reagera med att min trötthet direkt blir värre, jag hinner knappt dricka en halv flaska cider så förvärras min ME.

 

HUR VAR JAG FÖRE:

Sov 5-6 timmar per natt, om jag hade tur hela 7 timmar. Halvlåg större delen av det vakna dygnet i sängen, läste, tittade på tv eller brukade datorn. Sitta upp i en stol eller soffan någon längre tid gick inte utan att försämras dagen efter. Huvudet var som i en dus dimma, extremt trött och sliten. Orkade aldrig laga mat, städade sällen och bara för att jag var tvingad till det. Duschade max en gång i veckan och mådde riktigt skit av det. Eftersom jag tyvärr röker fick jag rört lite på mig, då jag inte röker inne. (för övrigt så känner man sig piggare medan man röker, man får en energikick). Hade sällan några bättre dagar på denna tiden, veckorna, månaderna och åren gick utan att min ME förbättrades alls, inte en gång enstaka dagar.

 

RESULTATET AV ETT ÅRS BRUK AV LDN:

 

Det började med att jag kände mig mycket gladare och lite piggare, allt bara ett par daga efter första intagna tablett. Efter vart som veckorna gick blev jag mer koncentrerad och blev allt mer pigg. Hjärndimman lättade och man kände sig mer allärt. En månad senare var jag ur sängen som jag tillbringade större delen av dygnet i. Jag märkte dock att jag försämrades dagen efter om jag var ur soffan alldeles för mycket - energin man kände när man satt hela dagarna räckte till det, men inga andra aktiviteter. Jag kände trots detta mig både bättre och sämre i perioder - med facit i hand vet jag att det följde ett viss mönster; ca en vecka med riktigt bra dagar som sedan åtföljdes av ett skov med försämring under ca 7 veckor. Dock har jag aldrig efter första LDN tabletten varit så sjuk i min ME som tidigare (men de 7 veckorna är inte roliga trots allt).  Krascherna blir heller inte lika hårda och jag återhämtar mig också snabbare.

 

De dagar som jag skriver jag mår bra, de dagarna mår jag "nästan" som om jag vore frisk - och varje gång tror jag också det… att nu är jag frisk. Riktigt så har det ju tyvärr inte blivit, men jag skulle inte heller tänka mig ett liv utan de underbara dagarna.

 

Ni med ME vet ju, man kraschar i ett skov också, men en krasch härstammar från en överaktivitet en dag eller flera innan. Ett skov utlöses bara så där, antagligen ett mönster i sjukdomen och kommer om man så legat eller varit i aktivitet.

 Förkylningar (på riktigt) har ändrat sig i form av att de sitter i kortare tid, förr 7-9 veckor, nu 3-4 veckor + en till två veckor då jag bara känner av min ME lite extra.

 

Problemen som  jag sliter med idag är naturligt vis de veckorna i skov, att öra, näsa och huvud tätnar (ja det känns som om kanalerna fylls med vatten och blir täta, obehagligt och mycket slitsamt - detta är något som började för snart tre år sedan. Det kommer och går, men dagar under skoven eller vid annan sjukdom som tex. Förkylning, sliter jag illa med detta symtom.

Det kan också se ut som om jag blivit mycket mottagligare för smittor nu efter en tid med LDN - jag har blivit smittad så fort någon med förkylning funnits i min närhet - så var det inte förr, då mitt immunförsvar ständigt gick på högvarv (LDN stabiliserar ju immunförsvaret, både för oss där det går på högvarv och för de som har ett lågt - båda är vanligt vid ME)

 

Sömnen har blivit mycket bättre, nu sover jag minst 7 timmar per natt, oftast 8-9 timmar. Jag somnar också mycket lättare än tidigare. Men viss kan jag få en sömnlös natt, men de kommer inte så ofta numera.

 

Värken: En period (2007-2008) hade jag väldigt mycket värk, denna mildrades mycket av stora intag av folsyra, så jag har inte så väldigt mycket värk kvar - men den jag har, har inte blivit bättre.

 

Domningar: har jag ju haft i många år, det verkar som om det blivit värre efter jag började med LDN.

 

 

PS! De första två veckorna sliter man med sömnen, men tack och lov går det över och man får bättre sömn än innan. Man kan också känna sig lite drogad en 20 min efter man tagit LDN, den första tiden, detta försvinner också helt. Är du känslig för mediciner och mat mm. Börja då med en ännu lägre dos än 4.5 mg. Du kan lösa upp pulvret i kapsel i varmt vatten 1 kapsel till tex. 1 dl vatten - kyl - ta sedan 1/2 dl före sänggående under ett par veckor och öka. Låt detta stå i kylskåp.

 

OBS: ta endast LDN strax innan du lägger dig, det verksamma ämnet som LDN sätter igång, startar ca vid 02.00 på natten och pågår i kroppen ett par timmar fram till ca 04.00. Tar du LDN vid annan tidspunkt får du ingen nytta av den. LDN lurar kroppen att tro att det finns alldeles för lite endorfin i hjärnan, och då få kroppen att producera mer :)

 

Man kan köpa Naltrexone i drogstore utomlands, då är den på 50mg, denna blandar du i så fall ut som jag beskrev ovan.

 

 ca 2/3 delar får lindring i sin ME med LDN. Fungerar också på andra autoimmuna sjukdomar.


Kommentarer
Postat av: Lena

Hej! Jag tar också LDN, sedan 1,5 år tillbaka, och har haft väldigt bra hjälp av den. Skrev ett inlägg om detta idag, i min nystartade blogg :)

2013-08-24 @ 14:34:33
URL: http://mefinland.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0