Sverige borde skämmas!!!

Det är internationella ME-dagen idag 12 maj. Många länder har nu börjat ta ME på mer allvar så som Norge. Där det forskas en hel del och uppmärksammas i TV, radio och i tidningar. Olika fonder och regeringen i Norge har sänkt miljontals kronor till forskning av ME så att man skall kunna hitta biomarkörer och förhoppningsvis en medicin som hjälper eller till och med botar. Idag öppnade statsminister Erna Solberg en ME utställning och runt om i hela landet hålls det föredrag och upplysningar av sjukdomen. I Norge tror man ca 10 000 har ME (I Sverige mellan 40 -60 000)

 

 

Vad sker i Sverige då?

 

Ingenting, absolut ingen ting. Det kommer en artikel i ny och ne efter att olika människor med denna sjukdomen har tryckt på för att få berätta sin historia så att det skall börja ske något här också, men stort mer än så sker inte.

Regeringen har valt att blunda, läkare flest har valt och tro att sjukdomen ME ej finns och media som TV och radio har antagligen fått sträng besked att inte uppmärksamma sjukdomen för att det då skulle sätta mer press på läkare och regering.

 

 

Man tror att uppemot 60 000 människor i Sverige kan ha ME - vissa menar att det kanske finns ännu flera. Av dessa kan bara ett fåtal jobba. Många lever på ingenting, andra har lyckats få igenom sjukersättning eller sjukskrivning. Det är som att spela på lotto, fast på Försäkringskassan. Efter hand kommer dock inte FK kunna neka en ME sjuk sjukersättning - ju fler domar det kommer med positiv slut för den sjuke, ju svårare kommer FK att avslå ansökningarna. Så i framtiden kan man kanske tänka att 50 000 människor med ME skall få sjukersättning av staten (FK). Efter några år med så många på sjukersättning borde det ha varit bättre och mer ekonomiskt att uppmärksammat sjukdomen och sätt till att den tas på allvar. Det är ytterst få ME läkare i landet, så få kommer att få hjälp med medicin även i framtiden då tex. Norge har hittat en medicin som fungerar. Här i Sverige kommer fortfarande inte läkarna tro att sjukdomen finns eftersom den inte uppmärksammas. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0