ÖVERVIKT OCH ME

Metabolismen i en ME kropp kan barka åt två håll, du kan gå upp i vikt, och du kan vara av dom som går ned i vikt (inget är väl bättre än det andra) - 30 kg är i viktökning är inget onormalt

Själv är jag av dom som gått upp i vikt… och ner i vikt, beroende på hur jag har mått. Vikten har följt sjukdomen och inte matkonsumtionen. För jag har heller inte bantat, men gått ner de 35 kg jag gått upp, så fort jag kommit in i en bättre period. Men för sju år sedan började något hända, jag blev allt dåligare, sagta men säkert. Vikten smög sig plötsligt på lika sakta, till skillnad för de andra gångerna jag gått upp, då rasade kilona på mig, 35 kg på bara tre fyra månader. Fyra gånger gick jag upp, lika många gånger gick jag ner - utan att ändra kosten. Men då, för sju år sedan…

 

 

Det tog ett år att gå upp 10 kg, ytterligare flera år att gå upp ytterligare 10 kg. Nu väger jag åter igen 35 kg mer, och de sitter som berget. Jag minskar och minskar kalorierna, men inget händer. Det har heller inte spelat någon roll att jag blivit lite bättre och rör mig mer det senaste halvåret - inte ett gram rör sig vågen. I tre månader nu har jag hållit kaloriintaget runt 1000-1300 kalorier per dag, men nej. När jag sänkte till 800 kalorier några dagar gick jag ner ett par kg, men när jag ökade till runt 1000 igen gick jag upp dom kilona igen + en till.

Vad är då egentligen vitsen med att försöka gå ner? För det första, att leva på 800 kalorier per dag är ju svårt i sig, men att behöva leva på det resten av livet blir en omöjlighet.

 

Jag har därför senaste tiden försökt hitta möjligheter, hur i all sina dagar skall vi med ME kunna klara av bantning, när vi varken kan motionera eller äta så lite? Nu har jag inte provat dessa saker än, men delar för dom som är intresserad.

 

Det är musklerna i kroppen som bränner fettet. Är man lite upp i ålder som jag, minskar muskelmassan också med den. Vi med ME vet ju också att muskelmassan minskar kraftigt vid ME, så det är kanske inte så konstigt att vi går upp i vikt. På detta har vi störningar i kroppens metabolism, som i sin tur stör ämnesomsättningen. Vi ME störs förbränningen i kroppen och vi blir trötta och hängiga. Vi måste alltså komma på hur i all sina dagar vi kan komma till rätta med mer muskelmassa eller öka förbränningen - jag har därför tittat på olika preparat som skulle kunna hjälpa oss med detta.

 

När jag gick min kockutbildning fick vi lära oss att grejer som man orkar gör "länge" bränner fett. Alltså promenader, städning och inte att förglömma fönsterputs - men inget av det är ju så enkelt för oss med ME, så…

 

 
 

Insulin utsöndras för att bearbeta socker när vi äter snabba kolhydrater stiger blodsockret nabbt. Bukspottkörteln svarar genom att utsöndra insulin vars uppgift är att transportera socker till cellerna där den lagras för energi. Om cellerna är fulla och inte behöver glukos, så skickas det bort och glukosen lagras som fett.

ÖKA FÖRBRÄNNINGEN I DIN KROPP

 

VATTEN: Kroppen behöver vatten för förbränningen i kroppen, liten obalans i vätskan i kroppen sänker förbränningen omedelbart. I en Amerikansk studie såg man att människor som drack 8 glas vatten per dag förbrände mer kalorier än dom som enbart drack fyra.

 

ÄT OFTA: Det har vi ju hört förut, men det är jätteviktigt. Förbränningen hinner annars stanna av. Genom att äta mellanmål håller förbränningen sig i gång hela dagen och ämnesomsättningen ökar.

 

CHILI: Ökar ämnesomsättningen och gör också att fettförbränningen håller på i hela tre timmar efter en måltid. Chili sänker också aptiten. Chili kan man köpa i kapslar men det går bra att tillsätta maten. Chilin ökar också kroppsvärmen, och kroppen förbrukar också mer energi på att få ner värmen igen.

 

PROTEINRIK MAT: Kräver mer energi för att brytas ned, därför är det en fördel om mycket av maten är proteinrikt.

 

KAFFE och grönt te: Ökarkroppsvärmen och minskar sötsuget. Grönt kaffe, alltså orostad kaffe fungerar ännu bättre för dom som bantar - likaså grönt te, men det ökar också ämnesomsättningen. Tre koppar per dag skall vara det optimala med detta te vid bantning.

 

 

Kalcium: sänker ph-värdet i tunntarmen och det hämmar upptaget av fett.

 

FULLKORN: Ökar förbränningen hos dom som byter ut frukosten till fullkorn, kolhydrater har motsatt effekt.

 

Kokos: frigör värme vilket gör oss snabbt mätt och dämpar aptiten. Samtidigt är den bra för mycket annat.

 

D-vitamin: ökar fettförbränningen genom att påverka insulinkänsligheten. Tillsammans med kalcium gör den att fettcellerna inte samlar på sig mer fett.

 

Kanel:  Håller blodsockret i balans och minskar utsöndringen av insulin. Om cellerna inte får insulin tar de upp mindre fett.

 

ALA: (Alfa liponsyra) Motverkar fettinlagringen från kosten och hjälper kroppen att omvandla maten till ren energi - vilket borde ha positiv verkan för oss med ME.

 

CLA-syror:  Ökar fettförbränningen i cellerna vilket kan hjälpa dig att tappa vikt.

 

Resveratrol: Finn i rött vin, en tablett motsvarar 2-3 liter rödvin av bra kvalitet - effekten efter en studie visar att den är som hård träning och lågt kaloriintag.

 

Guggul: Förbättrar sköldkörtelproblem och ökar ämnesomsättningen  och har visat sig bra vid bantning - är ett naturmedel.

 

Adrekomp och Parapack: Många med ME har låg ämnesomsättning trots att det inte visas på blodprov. En håranalys kan ge dig svar på detta. Flera blir då rekommenderad att ta Adrekomp och Parapack. Då brukar man börja gå ner i vikt eftersom detta ökar ämnesomsättningen. Man går dock inte snabbt ner i vikt, men efterhand hjälper det dom som inte lyckats gå ner tidigare.

 

 

ÖKA MUSKELMASSAN

 

Har du lite ork kvar, kan ta en promenad eller kanske städa själv osv. Då kan det vara en idé att ta medel som ökar musklerna. Bodybuilders tar ju preparat (nu menar jag inte farliga och förbjudna preparat). Fast att vi inte kan träna, kan det hjälpa till att öka muskelmassan något de stunder vi har möjlighet att röra lite på oss. Därför är det en idé att testa dessa - muskelmassa ökar ju förbränningen i kroppen.

 

GAINER: Till bruk efter aktivitet för att kroppen inte skall bränna de få musklerna vi har kvar.

 

Kreatin: Tas före en aktivitet, då denna ökar nivån på ATP som i sin tur gör musklerna större.

 

 

Nitro: Ökar också funktionerna i muskel.

 

 

ZMA: Ger din kropp rätt hjälp för att bygga muskler.

 

 http://www.me-info.nu/pdf/Media/Tidningsartiklar/Muskelberg%20-05.pdf


Kommentarer
Postat av: J

Hej. Har precis klickat in mig på din blogg. Jag har fibromyalgi sen flera år tillbaka och efter många försök med olika mediciner har jag nu kommit fram till att kosten är det som hjälper mig mest, på mina symptom (och viktnedgång). Jag vill inte sätta in mitt kosthold i något fack. Men kaloriräkning är något som bara förvärrar alla mina plågor. Man kanske kan sammanlikna mitt kosthold med stenålderskost eller paleo.. jag håller mig alltså borta från det mesta av olika typer socker! Alltså även mjölk, frukt, vete, halvfabrikat osv.. jag äter absolut kolhydrater! Men i form av grönsaker. Jag njuter fortf av choklad, läsk och godis. Men jag gör egen choklad av rå kakao och naturlig stevia,läsk görs på egenpressad grönsaksjuice och kolsyrat vatten. Och gelegodis kan enkelt kokas med vatten, citron, bär och gelatin.
Jag äter aldrig "låg-fett/låg-kalori" produkter. Då fett behövs för att kroppen ska fungera. Jag kokar ghee av smör, och använder extra virgin kokosolja. Aldrig magarin!!!
Måltiderna består av animaliskt protein (kan inte äta baljväxter), grönsaker - både råkost och tillberedt, och någon form av fett. Men jag lägger inte på extra fett för fettets skull, jag är bara inte rädd för att använda fett i t.ex stekning eller i sås. Jag kan äta både bacon och äggula med gott samvete.
Jag hoppas att du finner din väg att gå, och att jag kanske har fått fram en nyfikenhet på den typen av mat som hjäälper iaf mig till en bättre livskvalitet.
Ha en fin kväll! ;)

2013-08-16 @ 16:41:23
Postat av: Ann-Marie Swala

Hej

Jag älskar din blogg och all nyttig fakta. Tack för allt du ger!

Amo

Svar: Tack, ser att det är länge sedan... men :D
me-cfs@hotmail.se

2013-10-30 @ 12:04:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0